De voordelen van de Bio-Up
Met onze Bio-UP installatie kan de boer op zijn eigen erf, groen gas uit mest winnen. De installatie werkt biogas op tot groen gas. Dit groen gas voldoet aan dezelfde eisen als aardgas. Groen gas kan direct geïnjecteerd worden in het lage druk gasnet. Bio-Line heeft met de Bio-UP als eerst bewezen dat deze vorm van gasproductie ook op kleine schaal lonend is. De Bio-UP is een kleinschalige gasopwerkingsinstallatie, die het mogelijk maakt om op boerderijschaal biogas op te werken tot groen gas. De installatie verwijdert CO2, water en zwavelverbindingen drukloos uit het biogas. Dit gebeurt door middel van het aminewas systeem. Omdat het systeem drukloos werkt, kan het groen gas direct ingevoed worden in het lage druk gasnet. Het lage druk systeem van de Bio-UP heeft als grote voordeel dat het systeem op een kleinverbruik aansluiting kan draaien.
De Bio-Up is een innovatieve technologie, ontwikkeld door Bio-Line in samenwerking met de machinefabriek Bouman in Almelo.
De voordelen van de Bio-UP
- Investering met interessant financieel rendement en korte terugverdientijd;
- Volledig geautomatiseerd en op afstand bestuurbaar;
- Servicecontract met een installateur voor onderhoud en storingsdienst;
- Geluidsarm met een laag energiegebruik;
- Zeer lage emissies naar de omgeving: het bedrijf wordt duurzamer en meer toekomstbestendig;
- CO2 – besparing van minstens 1100 ton per jaar;
- Drukloos systeem: veilig, betrouwbaar en onderhoudsvriendelijk;
- Kant-en-klaar: de installatie wordt geleverd in een container en is flexibel plaatsbaar.
De praktijk is het bewijs
In samenwerking met varkenshouderij Tijs uit Hoge Hexel hebben bv. we een vergister op boerderijschaal gebouwd die nu de grootste mono mestvergister van Nederland is (sinds 2018). De vergister maakt gebruik van bedrijfseigen varkensmest als input voor het vergistingsproces en wordt tevens aangevuld met varkensmest van vier nabijgelegen boerderijen. De installatie genereert een indrukwekkende hoeveelheid van 55m³ groen gas per uur, wat neerkomt op een jaarlijkse productie van 4.400 MWh. Dit waardevolle groene gas wordt direct geïnjecteerd in het nabijgelegen aardgasnet, waardoor de boerderij met trots kan zeggen dat zij nu daadwerkelijk biogas produceert en levert aan het netwerk!
Energie-efficiënt, geluidsarm en onderhoudsvriendelijk
De Bio-UP werkt op lage druk. Hierdoor is de installatie zeer energie-efficiënt en geluidsarm. Bovendien heeft de installatie weinig onderhoud nodig en is de uitstoot van methaan vele malen kleiner dan bij een membraaninstallatie. Omdat er vrijwel geen sprake is van methaanslip (methaan dat tijdens het proces ontsnapt), is de omzetting van biogas naar groengas bijna 100%. Bij andere technieken, zoals membraanscheiding, ligt dit percentage een paar procent lager. Een ander voordeel ten opzichte van membranen is, dat er geen slijtage optreedt in de scheidingstechniek. Bij membranen neemt het rendement van de membranen in de loop der jaren af. Dit is bij de Bio-UP-technologie niet zo. Behalve het normale onderhoud aan de pompen en andere bewegende delen, is de installatie nagenoeg onderhoudsvrij.
Minder methaanemissie en aardgasverbruik
Tijdens het proces vergist de mest niet langzaam in de mestkelder, maar gaat direct de vergister in. Dit vermijdt methaanuitstoot op het boerenbedrijf. De Bio-UP draagt daar zelf ook aan bij door 1.100 ton CO2– besparing per jaar te realiseren. De installatie levert uiteindelijk dubbele winst op: enerzijds wordt methaanemissie vermeden en anderzijds wordt door de productie van groen gas fossiel aardgasverbruik vermeden. Hierdoor draagt de Bio-UP direct bij aan de verduurzaming van jouw bedrijf en maakt het je bedrijf dus toekomstbestendiger. Kringlooplandbouw op je eigen erf.
Hoog financieel rendement
De Bio-UP heeft een interessant financieel rendement, met een terugverdientijd van rond de 3-7 jaar. Dankzij een productierendement van 100% wordt al het biogas omgezet in groen gas.
Biogasnetwerk
Een andere optie is de aanvoer van externe mest of het creëren van een Bio-HUB. In dat laatste geval worden er verschillende boerderij vergisters met elkaar verbonden door middel van een biogasleiding. Hoe kleiner de groep hoe makkelijker deze hubs te realiseren zijn. Daarbij kunnen ook combinaties van mest van verschillende dieren bij elkaar gevoegd worden bv. mest van melkvee met geiten. Het biogas wordt dan centraal in een Bio-UP opgewerkt tot aardgaskwaliteit.
Bekend met onze innovaties?